Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821

του ανταποκριτή μας Α. Ζώη Ένα ξεχωριστό μουσείο, στο οποίο οι επισκέπτες- ή μάλλον θαμώνες- πίνοντας τον καφέ ή τον ποτό τους, μπορούν να θαυμάσουν μια αξιοζήλευτη συλλογή από σπάνιο υλικό, που παραπέμπει στην Επανάσταση του 1821, λειτουργεί στο δημοτικό διαμέρισμα Ράξας, στο νομό Τρικάλων. Στην πραγματικότητα, το μουσείο είναι …καφετέρια, όπου εκτίθενται σπάνια τουφέκια, που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το 1821 για να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από άλλες, δύσκολες εποχές που βίωσε η Ελλάδα.
Δημιουργός αυτής της πρωτότυπης έκθεσης είναι ο Νίκος Βερεντζιώτης, ο οποίος από μικρή ηλικία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θυμάται τον εαυτό του να ασχολείται με σπαθιά και όπλα, γεγονός που τον οδήγησε, σε μεγαλύτερη ηλικία, και σε συνδυασμό με την αγάπη στη λαογραφία, να γίνει συλλέκτης σπάνιων αντικειμένων, εκ των οποίων τα περισσότερα σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.
Καριοφίλια, τα οποία ήταν τα κλασικά, βασικά όπλα της Επανάστασης, με πανέμορφες καλλιτεχνικές διακοσμήσεις, πιστόλες μονόκανες και δίκανες, στολισμένες με διάφορα σχέδια, οθωμανικά γιαταγάνια με ελεφαντόδοντο και κοράλια, τα οποία αποτέλεσαν τα απαραίτητα εξαρτήματα του οπλισμού των Ελλήνων αγωνιστών, είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που κοσμούν ένα μέρος της καφετέριας του Νίκου Βερεντζιώτη.
Η καφετέρια είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στο ένα τμήμα, όπου υπάρχουν σπάνιες φορεσιές, φιλοξενούνται άτομα κάπως μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ δίπλα, σ' ένα μικρότερο δωμάτιο, λειτουργεί για νέους κυρίως σε ηλικία το λαογραφικό μουσείο. Είναι ένας χώρος, στον οποίο, όπως μας εξηγεί, οι νέοι μπορούν μαζί με το ποτό, τον καφέ ή ακόμη και το κρέας που ψήνεται στο τζάκι, όχι μόνο να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στην τηλεόραση, αλλά και να πάρουν μια "γεύση" ιστορίας, από το εκτιθέμενο υλικό.
"Πρέπει, οι νέοι να γνωρίζουν και να μαθαίνουν για την τοπική μας παράδοση, τον πολιτισμό και τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία" σημειώνει ο κ. Βερεντζιώτης.
Επιπλέον, στο ίδιο μέρος της καφετέριας υπάρχουν φωτογραφίες, με αναφορές σε όλη την ιστορική διαδρομή του χωριού Ράξα, φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ασχολίες των κατοίκων, τις δουλειές τους στα αγροκτήματα, αλλά και τις ιδιαίτερες, ευτυχισμένες στιγμές γι' αυτούς, όπως είναι οι γάμοι και τα πανηγύρια.
Επίσης, ξεχωριστή θέση κατέχει το φωτογραφικό υλικό, που αναφέρεται στην πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, ενώ τα κειμήλια που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 αφορούν γκραβούρες, φωτογραφίες Ελλήνων αγωνιστών, όπως και αγροτικά μηχανήματα των ανθρώπων του κάμπου. Εκτίθενται ακόμη νομίσματα της εποχής και ξεχωριστές δημιουργίες υφαντικής τέχνης.
Τα περισσότερα αντικείμενα που βρίσκονται στην καφετέρια, τα έχει βρει ή τα έχει αγοράσει ο ίδιος ο Νίκος Βερεντζιώτης. Συχνά, αναγκάζεται να ταξιδεύει σε περιοχές της χώρας ορεινές, με έντονο το στοιχείο της ιστορίας και παραπομπές στην ελληνική Επανάσταση, όπου και βρίσκει διάφορα αντικείμενα ικανά να εμπλουτίσουν τη συλλογή του.
Ο Νίκος Βερεντζιώτης συνεχίζει να συγκεντρώνει αντικείμενα, ενώ όνειρό του είναι, κάποτε, όλη αυτή η συλλογή (της οποία όλα τα ''κομμάτια'' είναι δηλωμένα) να φιλοξενηθεί σε μουσείο, που θα δημιουργηθεί στο χωριό του.
"Η προσπάθεια που κάνω είναι κοπιαστική, επίπονη αλλά και ακριβή για τις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε. Πιστεύω, ωστόσο, πως αξίζει τον κόπο, αρκεί να βρω συμπαράσταση και βοήθεια από την Πολιτεία", καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
>>  http://omogeneia.ana-mpa.gr

Φρούριο Κοζάνης.

Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Σέρβια και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ. Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φρούριο θα βρείτε εδώ.
H γεωλογική ιστορία του Φαραγγιού του Αλιάκμονα ! Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιομετρικές Αποστάσεις - Χρόνος Διαδρομών!>>Διαβάστε Περισσότερα...

Η προστασία του «λαϊκού αγώνα» στον Τσιαρτσιαμπά: 1941 -1950 (Διμοιρία -ΟΠΛΑ -Λαϊκοί Εκδικητές -Ελεύθεροι Σκοπευτές) ! Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Ο ΝΕΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ( 27-7-2013) !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Το θεατρικό εργαστήρι Επί Σταγών έβαλε την πινελιά του στο Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου! Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Στη Ράξα ζει η ιστορία ! Διαβάστε περισσότερα...

Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου !>>Διαβάστε Περισσότερα...