Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης της σκήτης και η κατασκευή νέου μονοπατιού από το μοναστήρι προς τη σκήτη του οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)


Δρομολογήθηκε και η κατασκευή της πεζογέφυρας(!)
monop-skiti-monast6 14
Ολοκληρώνονται εντός των προσεχών ημερών οι εργασίες αναστήλωσης-συντήρησης του μνημείου της σκήτης (Ασκηταριού) του Οσίου Νικάνορα (1491-1549) στο μοναστήρι της Ζάβορδας, καθώς και του νέου μονοπατιού πρόσβασης που οδηγεί από το μοναστήρι στην εσοχή του κατακόρυφου βράχου που βρίσκεται η σκήτη, ενώ αναμένεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής της κρεμαστής πεζογέφυρας!
zavord14 6 3 03zavord14 6 3 05zavord14 6 3 19
Έτσι η μοναδικότητα του επιβλητικού φυσικού τοπίου με τους απότομους βράχους του Καλλίστρατου που “ξεφυτρώνουν” από τη λίμνη Ιλαρίωνα, συνδυασμένη με τη θρησκευτική-ιστορική διάσταση των μνημείων της σκήτης και του μοναστηριού και την τεχνολογική παρέμβαση της πεζογέφυρας, θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και ελκυστικό για πολλούς επισκέπτες σύνολο…Τα έργα χρηματοδοτούνται από τη ΔΕΗ ΑΕ και το τελευταίο διάστημα έχουν εξελιχτεί ως εξής:
- Με την υπ. αριθμ. 30/15.10.2013 ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (KAΣ) και την υπογραφή της απόφασης ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/244863/33522/5791/13.12.2013 από τον υπουργό Πολιτισμού, εγκρίθηκαν:
α. Η μελέτη για την κατασκευή υψηλής κρεμαστής πεζογέφυρας και των ακροβάθρων της
β. Η μελέτη των μονοπατιών πρόσβασης στην υψηλή κρεμαστή πεζογέφυρα στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Νικάνορα στην ευρύτερη περιοχή του ταμιευτήρα του φράγματος Ιλαρίωνα
Επίσης θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2012 εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης του της σκήτης του οσίου Νικάνορα καθώς και συντήρησης των σπάνιων τοιχογραφιών του μνημείου (15ου αιώνα και μεταγενέστερες του 1793).
Σε ότι αφορά την πεζογέφυρα, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει την τρέχουσα θερινή περίοδο με προοπτική -σύμφωνα με υπευθύνους της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση του ορισμού Φορέα Παραλαβής και Διαχείρισης από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας- να είναι έτοιμη ακόμη και στα τέλη του 2014(!), αυτή θα είναι κρεμαστή τύπου “Ιμαλαΐων” και θα ίπταται πάνω από το νερό του ταμιευτήρα της λίμνης σε απόσταση όχι μικρότερη των οκτώ μέτρων. Το άνοιγμά της θα είναι 87,40 μέτρα, θα στηρίζεται σε συρματόσχοινα, το “κατάστρωμά” της θα είναι ξύλινο και τα πλαϊνά προστατευτικά της θα φτάνουν σε ύψος 1,5 μέτρου για λόγους ασφαλείας.
Το μονοπάτι, από τη νοτιοανατολική πλευρά του μοναστηριού, που όπως προαναφέραμε έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σκαρφαλώνει παράλληλα με τον απότομο βράχο με 365 σκαλοπάτια ήπιας παρέμβασης -διαδρομή όχι για όλους-, με ξύλινα στηρίγματα, κορμούς δέντρων και μεταλλικές κατασκευές (σε τρεις θέσεις, δυο γέφυρες και μια στην προσπέλαση προς τη σκήτη). Απομένει για την ολοκλήρωσή του η τοποθέτηση σε ορισμένες θέσεις βοηθητικού συρματόσχοινου-κουπαστής στα πλαϊνά του απότομου μονοπατιού. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη θα γίνει ανάλογο μονοπάτι και στην απέναντι όχθη για πρόσβαση στην πεζογέφυρα.

Έτσι φαίνεται να έχει αίσιο αποτέλεσμα ένα αίτημα-διεκδίκηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τη σωτηρία του μνημείου της σκήτης και την κατασκευή της πεζογέφυρας, που θα θέσει κάποιες βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, ενισχυόμενη παράλληλα με την κατασκευή αρδευτικού στην περιοχή της Ελάτης -δέσμευση κατασκευής από τη ΔΕΗ-.
Πάντως εδώ θα αναφέρουμε και τις ανησυχίες-ενστάσεις των κατοίκων σχετικά με τις διαμορφωθείσες στάθμες λειτουργίας και πλημμύρας της λίμνης, ώστε να μην κινδυνεύσει το μνημείο της σκήτης και την τελική εξωτερική μορφή που θα έχει η σκήτη. Για το τελευταίο, φαίνεται να έχει γίνει συμπληρωματική παρέμβαση στη σκεπή της σκήτης, με την τοποθέτηση πρόσθετων πέτρινων πλακών που βελτιώνει αρκετά την όψη του μνημείου.
zavord14 6 3 01zavord14 6 3 09zavord14 6 3 20zavord14 6 3 21zavord14 6 3 23
zavord14 6 3 25zavord14 6 3 26zavord14 6 3 29zavord14 6 3 31zavord14 6 3 45
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr
(Πληροφ. Υλικό: Π. Γάτσος)


Φρούριο Κοζάνης.

Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Σέρβια και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ. Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φρούριο θα βρείτε εδώ.
H γεωλογική ιστορία του Φαραγγιού του Αλιάκμονα ! Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιομετρικές Αποστάσεις - Χρόνος Διαδρομών!>>Διαβάστε Περισσότερα...

Η προστασία του «λαϊκού αγώνα» στον Τσιαρτσιαμπά: 1941 -1950 (Διμοιρία -ΟΠΛΑ -Λαϊκοί Εκδικητές -Ελεύθεροι Σκοπευτές) ! Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Ο ΝΕΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ( 27-7-2013) !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Το θεατρικό εργαστήρι Επί Σταγών έβαλε την πινελιά του στο Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου! Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Στη Ράξα ζει η ιστορία ! Διαβάστε περισσότερα...

Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου !>>Διαβάστε Περισσότερα...