Φωνή αγωνίας από κατοίκους του ξεχασμένου Φρουρίου


Φρούριο, ένα χωριό ξεχασμένο από όλους και για όλα. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα το ξεχάσαμε εμείς οι χωριανοί. Για να ξαναζωντανέψει πάλι το χωριό μας, θα κάνουμε μια πρόταση για μια καινούργια αρχή. Αν όλοι μαζί ξεκινήσουμε με προσωπική εργασία και με τα λίγα οικονομικά ή υλικά μέσα που μπορεί να διαθέσει ο καθένας, μπορούμε να το κάνουμε ένα όμορφο χωριό (που είναι, έτσι κι αλλιώς), που να το χαίρονται όλοι (νέοι, ηλικιωμένοι, επισκέπτες).
Επιπρόσθετα όμως θα θέλαμε την προσοχή και τη συνδρομή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την επίλυση των παρακάτω θεμάτων:
Κ. Δήμαρχε, την ημέρα της ορκωμοσίας ήρθατε στο Φρούριο και είπατε ότι θα βοηθήσετε για την ανάπτυξη της γεωργίας με την παροχή νερού άρδευσης, όπως επίσης και την κτηνοτροφία με δρόμους κλπ. Πέρασε τόσος καιρός και τίποτε από όλα αυτά.
Ο δρόμος Φρουρίου-Τρανοβάλτου (υπάρχει μελέτη) έμεινε τόσα χρόνια μόνο στα χαρτιά. Ο δρόμος Φρουρίου-Μικροβάλτου δεν βελτιώθηκε καθόλου και στο δρόμο Φρουρίου-Ρυμνίου δεν έχει γίνει απολύτως καμία συντήρηση (παρένθεση για μια προσωπική εμπειρία: πήγα να πάρω τσιγάρα στο Ρύμνιο, και στην επιστροφή λόγω βροχής στα Αναβρυκά ο δρόμος είχε μισό μέτρο λάσπη, γυρνάω να κάνω τον κύκλο μέσω Μικροβάλτου, βούλιαξα στη λάσπη  πριν το Ζιδάνι, επιστρέφω να πάω μέσω Τρανοβάλτου-Βουργάρας, πάλι μεγάλες δυσκολίες, μέχρι να φτάσω επιτέλους στο Φρούριο). Αν ήταν ένας άρρωστος ηλικιωμένος και έπρεπε να πάει επειγόντως σε γιατρό τι θα γινότανε; Θα πέθαινε; Γι αυτό χρειάζονται οι δρόμοι…
Εγκρίθηκε, λένε, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η κατασκευή δεξαμενής νερού για την άρδευση μιας μεγάλης αγροτικής έκτασης. Τι απέγινε;
Υποσχεθήκατε να βάψετε το παλιό Δημοτικό Σχολείο, να το χρησιμοποιούμε οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού σαν στέκι να πίνουμε ένα καφέ, μιας και δεν υπάρχει καφενείο ή άλλος χώρος για μάζωξη. Ακόμη τίποτε. Γιατί;
Επίσης, είχε εγκριθεί ποσό 700 € για την επιχορήγηση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Που "σταμάτησε" και τα λεφτά δεν δόθηκαν;
Για γιατρό, ούτε καν λόγος…
Δεν δικαιούμαστε ένα δρομολόγιο άγονης γραμμής τη βδομάδα από το ΚΤΕΛ, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες που είμαστε λίγοι παραπάνω;
Για τον κοινοτικό φωτισμό επίσης τι να πούμε, αφού που να βρεθεί ευκαιρία να αλλάξουν τις καμένες λάμπες.
 Για τα σκουπίδια, θεωρούμε ότι δεν είναι καλό να περνάνε κάποιες φορές μετά από 45 μέρες και να ξεχνάνε και κανένα κάδο γεμάτο.
Ακόμη και οι ανακοινώσεις του Δήμου φτάνουν μέχρι το Τρανόβαλτο, στο Φρούριο τίποτε.
Και λίγα λόγια για τη νέα λίμνη και το φράγμα Ιλαρίωνα…
Υποσχέθηκε η ΔΕΗ ανταποδοτικά έργα και περιβαλλοντική αποκατάσταση, για ότι τους προσέφερε η περιοχή στην κατασκευή του έργου. Από το χωριό μας πήραν όλο το αργιλόχωμα που απαιτήθηκε, πήραν ακόμη τα χωράφια μας και την καλύτερη τοποθεσία του χωριού μας με τα πολλά πλατάνια. Το 80% της εδαφικής περιοχής που κατασκευάστηκε το φράγμα ανήκει στον παλιό ΣΑΑΚ του Φρουρίου. Δεν δικαιούμαστε τίποτε; Δεν δικαιούμαστε μια θέση εργασίας στον ΥΗΣ Ιλαρίωνα σαν "πληττόμενοι"; Το μόνο που δόθηκε στο Φρούριο ήταν κάποια κιόσκια και ένα χλμ άσφαλτος, που και αυτά έγιναν περισσότερο από προσωπικές ενέργειες του προηγούμενου συμβουλίου του συλλόγου του χωριού και του προέδρου Χρήστου Λιάκου, και όχι από πίεση του Δήμου ή της Περιφέρειας.
Αυτά όλα που αναφέραμε παραπάνω, τα αναφέραμε γιατί επιτέλους θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος και με αυτό το χωριό, τα αναφέρουμε με την ελπίδα ότι ίσως προκαλέσουμε το ενδιαφέρον κάποιων από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ή την Περιφέρεια.
Το χωριό μας, δεν είναι ούτε μακριά ούτε κοντά από τα κέντρα Κοζάνη ή Σέρβια, απλά μας έχουν ξεχάσει όλοι. Αν γίνει κάτι, αν μας βοηθήσει κάποιος, το χωριό μας μπορεί να μεγαλώσει, και από 21 άτομα να γίνουμε σύντομα 30, 40, 50 ή 60 άτομα. Ήδη νέοι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά με τη γεωργία, με νέες καλλιέργειες όπως ρίγανη, τσάι, λεβάντα, αμυγδαλιές, καρυδιές κ.α. Είναι κρίμα  όμως τόση προσπάθεια να πάει χαμένη, να απογοητευτούν και να φύγουν, αν και η πολιτεία δεν δείξει τη βούληση να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή (άρδευση, δρόμοι).
Καλούμε τέλος τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Περιφερειάρχη να βρουν λίγο χρόνο να περάσουν από το ξεχασμένο Φρούριο, να δουν τα προβλήματα από κοντά.
Μετά τιμής
- Λιάκος Γεώργιος ("Κωστίκος")
- Λιάκος Αντώνιος ("Ατσαλάκωτος")

Φρούριο Κοζάνης.

Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Σέρβια και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ. Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φρούριο θα βρείτε εδώ.
H γεωλογική ιστορία του Φαραγγιού του Αλιάκμονα ! Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιομετρικές Αποστάσεις - Χρόνος Διαδρομών!>>Διαβάστε Περισσότερα...

Η προστασία του «λαϊκού αγώνα» στον Τσιαρτσιαμπά: 1941 -1950 (Διμοιρία -ΟΠΛΑ -Λαϊκοί Εκδικητές -Ελεύθεροι Σκοπευτές) ! Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Ο ΝΕΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ( 27-7-2013) !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Το θεατρικό εργαστήρι Επί Σταγών έβαλε την πινελιά του στο Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου! Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Στη Ράξα ζει η ιστορία ! Διαβάστε περισσότερα...

Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου !>>Διαβάστε Περισσότερα...